Klimaat Spanje

Klimaat Spanje

klimaat spanje D e geografische ligging van het land Spanje zorgt ervoor dat de plaatsen in het noordwesten zoals Asturië, Cantabrië en Baskenland erg onder invloed ligt van de zogenaamde straalstromen. Spanje heeft dan ook een zeer onregelmatig landschap want het land is een van de bergachtigste landen van het Europese continent. Dit alles kan het land worden verdeeld in verschillende klimaatzones. In het ene gedeelte van een gebied kan het erg koud zijn en in het andere gedeelte van het gebied kan de temperatuur stijgen en is er een extreme hitte.

Noordoost, Middelandse Zeekust

Catalaanse kust, Balearen en de noordelijke helft van het Valenciaanse land heeft een mediterraan klimaat waarbij je spreekt van een klimaat waarbij de zomers warm zijn en de winters veel milde regen valt. Het mediterraan klimaat wordt daarom ook vaak hij het subtropisch klimaat gerekend. Er valt daar jaarlijks rond de 600 millimeter neerslag en voor de rest kan het er erg heet zijn in de zomer.

Pyreneeën

Het klimaat in de Spaanse Pyreneeën heeft in sommige gebieden een hooggebergteklimaat en dat wilt zeggen dat het er het hele jaar ijskoud is en dat de grond er vaak het hele jaar bevroren is. Dan spreek je ook van een permafrost. De temperatuur is er altijd onder de 0°C en het klimaat kent veel neerslag in de vorm van sneeuw. De temperatuurverschillen zijn vaak erg groot en dat is afhankelijk van de tijd en het weer. Je kan bijvoorbeeld een bergwandeling maken in het zonnetje en de temperatuur kan opeens omslaan en daalt beneden tot het vriespunt. In de andere gebieden in de Spaanse Pyreneeën heb je frisse zomers en koude winters met een gematigd nat klimaat.

Vallei van Guadalquivir

In de Vallei van Guadalquivir in de gebieden Sevilla en Córdoba zijn het lange zomers met extreme hitte en zachte winters waarbij het vooral droog is en nauwelijks neerslag valt. Je kan het bijna een woestijnklimaat noemen en dat wilt zeggen dat het klimaat uit ongeveer 12% van het aardoppervlak bestaat. Er is dan weinig begroeiing en voornamelijk sterke planten die lang zonder water kunnen zoals onder anderen cactussen en andere succulenten. Er valt dan bijna geen neerslag, maar als het regent komt het met grote hoeveelheden uit de lucht vallen. De grond in het klimaat is meestal onvruchtbaar en droog. Het woestijnklimaat kent een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag ligt de temperatuur tussen de 25 en 45 °C en 's nachts kunnen de temperaturen in enkele gebieden nog onder het vriespunt dalen.

Canarische eilanden

De Canarische eilanden hebben een subtropisch klimaat en dat kan je onderverdelen in droge, winternatte, zomernatte en altijdnatte subtropen. Subtropische gebieden hebben dan ook het echte typische zomer, maar niet het tropische winter. Het klimaat heeft weinig seizoen veranderingen en het gehele jaar door heeft het dezelfde zomerse temperaturen. Op de oostelijke eilanden is het wel iets vochtiger dan op de westelijker gelegen eilanden en volgen de universiteit van Syracuse heeft de stad Las Palmas op Gran Canaria het beste klimaat ter wereld en is daardoor een favoriete vakantiebestemming voor de toeristen en om lekker op het strand te kunnen liggen. De temperatuur kan soms wel tot boven de 40 graden uitlopen.

Terug naar boven