Over Spanje

Over Spanje

Over spanje D e naam Spanje is afkomstig van de Latijnse naam Hispania die over het hele Iberische Schierland werd gebruikt. Een van die theorieën is dat deze naam uit het Grieks komt. Het zou dan zo zijn dat de Grieken deze naam aan het huidige Italië en Spanje zou hebben gegeven omdat alle twee de landen zich ten wersten van een bepaalde ster genaamd Esperos zou bevinden. Volgens de meest logische theorie komt de naam echter af van het volk de Feniciërs die ooit het huidige Spanje bewoonde. Volgens deze theorie komt het door het grote aantal konijnen dat zij op het Iberisch Schiereiland aantroffen. De Fenicische taal dichtbij het Hebreeuws en in die taal spraken ze over Spanje als I-sphanim dat letterlijk 'klipdassen' betekent. De klipdas was een veelvoorkomend dier in Libanon, maar toen zij het konijn in Spanje ontdekten, gaven ze het dezelfde naam. Daarom hebben zijn Spanje als l-spahnim door gewezen waarvan het Latijnse Hispania zou zijn afgeleid.

Landschapskenmerken

Het landschap van Spanje bestaat voornamelijk uit een soort hoogvlakte, zoals de bergketens waar onder anderen de Pureneeën en de Sierra Nevada zijn. De vijf belangrijkste rivieren van het land Spanje zijn de Taag, de Ebro, de Duero, de Guadiana en de Guadalquivir. De Pyreneeën die in het westen uiteenlopen tot in Galicië zijn ontstaan met als gevolg van het botsen van het Iberische subcontinent tegen het Europese continent aan. De hoogste bergtoppen van Spanje zijn de Mulhacén in de Sierra Nevada die 3482 meter hoog is, de 3404 meter hoge Pico de Aneto en in het westen de 2648 meter hoge Picos de Europa. De hoogste berg van heel Spanje is Pico del teide die wel maar liefst 3718 meter hoog is en hij staat op het Canarische eiland Tenerife.

Siësta

Vooral in de zomer in Spanje wordt ’s middags Siësta gehouden. De siësta duurt van twee uur in de middag tot vijf uur in de avond, maar kan plaatselijk verschillen en vervangt de lunchpauze zoals die in de rest van Europa gebruikelijk is. Veel winkels in Spanje zijn tijdens de siësta gesloten want het is een dag om uit te rusten, te slapen of te eten. In het centrum van de grote steden in Spanje zijn de meeste winkels zes dagen per week open van tien uur ‘s ochtends tot negen uur in de avond.

Stierenvechten

Stierenvechten in Spanje maakt een groot deel uit de Spaanse cultuur en is ook een soort van traditie. Een stierengevecht wordt door veel mensen uit Spanje niet gezien als een sport, maar heeft voor hen het karakter van een elegante artistieke uitvoering waarbij de het mens heerst over het dier en de dood wordt getoond. Stierenvechten werden van origine op dorpspleinen uitgevoerd en het bestaat al eeuwenland. Tegenwoordig worden stierengevechten in arena’s gehouden met hekken zodat de stier niet kan uitbreken. De eerste arena's waren van hout en sinds 1711 werden ze ook van steen gemaakt. Vijf jaar later volgde Campo Frio in de provincie Huelva. De arena van Ronda werd gebouwd io de funderingen van een Romeins theater in werd in 1804 gebruikt.

Terug naar boven